Tim Verheyden

TIM VERHEYDEN

LEZING ⎜ DONDERDAG 12 SEPTEMBER ⎜ 20U ⎜ DE BUNDER

LOOP NIET IN DE VAL VAN FAKE NEWS!


Tim Verheyden is journalist en reportagemaker bij VRT NWS en Canvas. Verheyden volgt de invloed van sociale media en technologie op ons allemaal, ‘All Things Digital’. Zo werkt Verheyden voor het onderzoeksprogramma Pano en maakte hij voor Canvas de reeksen “Facebook&Ik” en “Privacy&Ik”.


Fake news en desinformatie is een cruciaal deel van de strategie van de Russische president Poetin in zijn oorlog met Oekraïne. Het doel is chaos en conflict. Hoe is het zover kunnen komen dat de manipulatie van informatie zo een wapen wordt? Sinds de coronacrisis lijkt er wel een overvloed aan gemanipuleerde informatie op sociale media te staan. Fake News, zo u wil. Maar Fake News is al langer een probleem waarmee de grote technologiebedrijven én de maatschappij kampen. In de aanloop naar Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 boomde Fake News. Het was Donald Trump die naar een journalist ‘jij bent fake news’ riep en sindsdien kent iedereen de term.
Sindsdien is desinformatie, dat is bewust gemanipuleerde informatie, niet meer weg te denken. Mensen zijn in de war. Wie of wat moeten we nog geloven en wat is de rol van bedrijven als Facebook en Twitter daarin? Hoe kan je met informatie polariseren?
In deze lezing gaat Tim Verheyden op zoek naar oorzaken én antwoorden. Hoe kan u vermijden dat u in de val fake news trapt? En is het wel zo eenvoudig?


ABO en LID: €8
VVK: €10
ADD: €12


Vrije zit

KOOP TICKETS